Tareqs fluffiga chokladmousse
INGREDIENSER
4-6 portioner
150 g mörk choklad (minst 70%)
2 ägg
3 msk florsocker
3 dl syrad grädde
Toppa med flingsalt och färska bär
GÖR SÅ HÄR
1. Separera äggulorna och äggvitorna i varsin skål.
2. Hacka chokladen. Tips: Låt chokladen ligga kvar i förpackningen och slå den mot en bänk för att bryta den i små bitar utan att smutsa ner en skärbräda.
3. Häll 1 dl av den syrade grädden i en kastrull och tillsätt chokladen. Sätt plattan på låg värme och rör om tills chokladen har smält.
4. Vispa äggulorna med 2 msk florsocker.
5. Tillsätt den smälta chokladen till ägguleblandningen och vispa ihop på låg hastighet.
6. Vispa resterande 2 dl syrad grädde i en separat skål.
7. Vänd ner den vispade grädden i chokladblandningen i tre omgångar med en slickepott. Var noga med att inte vispa.
8. Vispa äggvitorna och 1 msk florsocker till en fast maräng.
9. Vänd försiktigt ner marängen i chokladblandningen.
10. Fördela moussen i en stor skål eller portionera i mindre skålar.
11. Låt moussen stå i kylen i minst 1 timme.
12. Innan servering, toppa med flingsalt och färska bär.
Pizza med Tareqs kalla tomatsås och nduja
INGREDIENSER
4 pizzor
Pizzadeg:
4 st färdiga pizzadegar (alternativt färdig pizzabotten eller hemmagjord pizzadeg)
Mjöl för utbakning
Tareqs kalla tomatsås (räcker till 4 pizzor):
1/2 burk körsbärstomater
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 tsk socker
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk flingsalt
1 tsk torkad oregano
2 msk olivolja
1/2 röd chili (justera efter smak)
Lite nymalen svartpeppar
Topping för 1 pizza:
4 sardeller
0,5 msk kapris
25 g nduja
75 g mozzarella
Ruccola
Basilika
Nymalen svartpeppar
Olivolja för topping
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 300 grader (grillfunktion) och placera en plåt i ugnen för uppvärmning.
2. Lägg alla ingredienser till tomatsåsen i ett mixerglas/bunke och mixa till en slät sås.
3. Mjöla ett bord/skärbräda och kavla ut pizzadegen i mjölet.
4. Lägg pizzan på ett underlag som gör det enkelt att föra över till den varma plåten.
5. Bred ut tomatsåsen över pizzabottnen, följt av nduja, mozzarella, kapris och sardeller.
6. För över pizzan till den förvärmda plåten.
7. Grädda pizzan i ugnen i ca 4-5 minuter, tills kanterna fått fin färg.
8. Ta ut pizzan, lägg på en tallrik eller skärbräda och toppa med ruccola, basilika, nymalen svartpeppar och en skvätt olivolja.
Röd kycklingcurry
INGREDIENSER
4 portioner
Currysåsen:
1 msk hackad vitlök
1 msk hackad ingefära
3 msk röd currypasta
1/2 dl fisksås
2 flaskor kokosmjölk
1/2 röd chili
Saft från 1 lime
2 tsk strösocker
1 msk flytande kycklingbuljong
Neutral olja till stekning
500 g kycklinglår
2 morötter
1 vårlök
1/2 gul lök
1/2 röd paprika
Neutral olja till stekning
GÖR SÅ HÄR
1. Värm neutral olja i en kastrull. Fräs den hackade vitlöken och ingefäran tills de börjar få lite färg. Tillsätt den röda currypastan och fräs ytterligare i 1 minut.
2. Häll i fisksåsen och kokosmjölken, tillsätt limejuicen och rör om. Låt blandningen koka upp, smaksätt sedan med strösocker, kycklingbuljong och röd chili. Låt koka upp igen och ställ sedan åt sidan.
3. Skär kycklinglåren i strimlor och stek dem i olja tills de har fått en fin färg.
4. Strimla morötterna, vårlöken, gula löken och paprikan. Börja med att lägga morötterna och den gula löken i pannan. Tillsätt currysåsen och låt koka i cirka 3 minuter tills morötterna börjar mjukna.
5. Tillsätt vårlöken och paprikan och låt koka i ytterligare några minuter.
6. Servera gärna med ris eller en god böngroddssallad med sesam.
Salsicciaragu med burrata och surdegsbröd
INGREDIENSER
2 portioner
1 salsiccia
1/2 gul lök
2 morötter
1 stjälk blekselleri
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
Olivolja
Några svarta oliver
Några fänkålsfrön
1 knippe färsk timjan
1 dl rött matlagningsvin
1/2 burk körsbärstomater
8 medelstora tomater
2 burrata
Några skivor surdegsbröd
Salt
Svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Dela salsiccan på längden och skiva i tunna skivor. Stek skivorna i olivolja med hackad vitlök och röd chili tills de får lite färg. Häll över i en skål och sätt åt sidan. Spara olivolja i stekpannan.
2. Finhacka morötter, gul lök och blekselleri. Fräs dem i den överblivna olivoljan tillsammans med oliver tills de blir mjuka. Smaksätt med färsk timjan och fänkålsfrön. Smaka av med salt och svartpeppar.
3. Tillsätt rött matlagningsvin och låt sjuda tills hälften av vätskan har kokat bort.
4. Tillsätt körsbärstomater på burk och lägg tillbaka salsiccian i stekpannan. Lägg halverade tomater över hela ragun med den skurna sidan uppåt och toppa med lite flingsalt.
5. Sänk värmen, sätt på ett lock och låt tomaterna bli varma, vilket tar ca 2-3 minuter.
6. Toppa med olivolja och basilika och servera med burrata och rostat surdegsbröd.
Cacio e pepe
INGREDIENSER
2 portioner
1/2 paket pasta (casarecce)
150 g pecorinoost
Nymald svartpeppar (efter smak)
3,5 dl pastavatten
Salt till pasta vattnet
Olivolja till topping
GÖR SÅ HÄR
1. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Under tiden, rosta den nymalda svartpepparn i en torr stekpanna på medelhög värme tills den doftar.
3. Riv pecorino och lägg den i en skål.
4. Tillsätt 1 dl pastavatten i stekpannan med svartpepparn och låt det sjuda.
5. Blanda 1,5 dl pastavatten med pecorino i skålen och rör om tills det blir en krämig ostsås.
6. Lägg den kokta pastan i stekpannan med pepparn och häll över ostsåsen. Rör om noggrant tills såsen är jämnt fördelad och krämig. Om såsen är för tjock, tillsätt mer pastavatten efter behov.
7. Servera med en skvätt olivolja på toppen.
Durrascones
INGREDIENSER
8-9 scones
400 g durramjöl
150 g smör
1 tsk flingsalt
1,5 tsk bakpulver
4 dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Förvärm ugnen till 225 °C (varmluft)
2. Blanda durramjölet med bakpulver i en stor bunke.
3. Om smöret är rumstempererat, knåda in det i mjölblandingen. Om smöret är kylskåpskallt, använd ett rivjärn och riv smöret grovt. Knåda sedan in det i mjölblandingen.
4. Tillsätt filmjölken och blanda tills du får en jämn och klibbig smet.
5. Klicka ut små portioner av degen på en bakplåtspapperklädd plåt. Storleken på sconesen kan du anpassa efter egen smak.
6. Grädda sconesen i ugnen i ca 18 minuter.
7. Servera varma med smör och engelsk marmelad eller andra tillbehör du gillar.
Rostas med tomat- och myntasallad
INGREDIENSER
2 portioner
Rostas:
250 g ekologisk skivad rostas
50 g smör (för stekning och ösning)
Olivolja
Färsk timjan
2 vitlöksklyftor
Salt
Tomat- och myntasallad:
250 g blandade tomater
1 dl färsk mynta
1 dl färsk bladpersilja
1 salladslök
Saften från 1/2 citron
Salt
Svartpeppar
Sås:
Köttsaften från stekt kött
Lika mycket olivolja som köttsaft
Saften från 1/2 citron
Salt
Svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
Rostas:
1. Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat.
2. Smörj köttskivorna med olivolja.
3. Stek köttet på hög värme i en stekpanna tills det fått fin färg runtom. Salta under stekningen.
4. Tillsätt smör, vitlök och timjan i pannan och ös köttet med smöret.
5. När köttet nästan nått önskad innertemperatur (ca 2 grader ifrån), ta bort det från värmen och låt vila i en skål.
6. Om köttet har svalnat innan servering, stek snabbt på varje sida i en het panna.
7. Skiva upp och servera.
Sås:
1. Ta köttsaften från skålen och blanda med lika mycket olivolja.
2. Pressa i saften från 1/2 citron, tillsätt salt och svartpeppar, och blanda väl.
3. Häll såsen över köttet vid servering.
Tomat- och myntasallad:
1. Skär tomaterna i olika storlekar och former.
2. Skiva salladslöken tunt.
3. Hacka mynta och persilja fint.
4. Lägg tomaterna i en skål, tillsätt salt, svartpeppar och citronsaft, och blanda runt.
5. Tillsätt salladslöken och de hackade örterna. Blanda väl.
6. Ringla över olivolja och smaka av med mer salt och svartpeppar om det behövs.